Pölkkysavi-, pölkky- eli savihalkoseinät on tehty puupölkyistä savilaastilla muuraamalla. Terveet, vanhat hirret ovat parasta pölkkyjen raaka-ainetta, sillä vanha puu ei enää kutistu seinässä. Myös kuorittua kuivaa puuta, kuten haapaa ja kuusta on käytetty. Joitakin rakennuksia on ennen tehty myös pilkkeistä ja sahausjätteistä, tällaisesta rakenteesta on voitu käyttää nutikkasavi-termiä. Pölkkysavirakennusten etuna on ollut materiaalin saatavuus läheltä kun savi on kaivettu maasta ja puuta on saatu lähimetsästä.
Rakennetta on käytetty pula-ajan rakentamisessa sekä asuinrakennuksissa että eläinsuojissa. Nykyään pölkkysavesta on tehty lähinnä saunoja ja vapaa-ajanrakennuksia. Asuinrakennusten kohdalla pölkkysavimuurausta käytettäessä on haastavaa noudattaa nykyisiä lämmöneristysvaatimuksia.
Pölkkysaviseinät on perinteisesti suojattu rappaamalla tai laudoituksella, jolloin seinän rakennetta on vaikea erottaa muista muuratuista tai puurunkoisista rakenteista. Seinäpinnalle sääsuojaa viistosateelta antavat myös pitkät räystäät ja ympärillä oleva puusto. Pölkkyseinien paksuus on ollut n. 30 – 45 cm. Pölkkysaviseinät on usein tehty kantaviksi ilman erillistä kantavaa runkoa. Tällöin pölkkymuurauksessa seinien nurkat on vahvistettu käyttäen pitempiä pölkkyjä vuorokerroksissa.
Pölkkysaviseinään käytettävät rangat on suositeltavaa kuoria. Mikäli puun ja kuoren väliin pääsee kosteutta, se houkuttelee toukkia aiheuttamaan tuhoja. Vanhojen kuorimattomien pölkkysaviseinien perusteella kuivana pysyvässä savimuuratussa seinässä riskin voidaan ajatella olevan pieni. Pölkkyseinät on muurattu laastilla, jossa oli 1/3 savea ja 2/3 sahanpurua. Joka 3.- 5. pölkkykerroksen väliin on suositeltavaa laittaa lujitteeksi lautoja (tai piikkilankaa), jotka naulataan kiinni pölkkyihin. Pölkkysaviseinän lämmöneristävyyttä voidaan lisätä jättämällä seinän sisään kaista, joka täytetään sahanpurulla tai kutterilastulla muurauksen edetessä. Tätä rakennetta Suomessa ei perinteisesti ole käytetty, mutta muualla maailmalla enemmän.
Navetta- tai tallirakennuksissa pölkkyseinien sisäpintaan on ennen voitu lisätä ilmansulkukerros sekä rappauksen tartunnaksi metalliverkko (kanaverkko) ennen kalkkirapattua pintaa. Nykyään kaunis pölkkysavipinta on rakennuksen ulkopuolella usein jätetty näkyville. Hyvä esimerkki on Urpolan kartanon savusauna: Viikinkisauna.
Lähteenä mm. Teuvo Ranki: Savirakennukset ja niiden korjaaminen, Vanhojen ja uusien savirakennusten puolesta.
Kategoria: Savi rakennusmateriaalina