Pölkkysavi

Pölkkysavi-, pölkky- eli savihalkoseinät on tehty puupölkyistä savilaastilla muuraamalla. Terveet, vanhat hirret ovat parasta pölkkyjen raaka-ainetta, sillä vanha puu ei enää kutistu seinässä. Myös kuorittua kuivaa puuta, kuten haapaa ja kuusta on käytetty. Joitakin rakennuksia on ennen tehty myös pilkkeistä ja sahausjätteistä. Pölkkyseinien paksuus on ollut n. 30 - 45 cm. Nurkat ahvistettiin käyttäen pitempiä pölkkyjä vuorokerroksissa.

Pölkkyseinät muurattiin laastilla, jossa oli 1/3 lihavaa savea ja 2/3 sahanpurua. Aikaisemmin joka 3 5 pölkkykerroksen väliin laitettiin lujitteeksi piikkilankaa tai lautoja, jotka naulattiin kiinni pölkkyihin.

Rakennetta on käytetty pula-ajan rakentamisessa sekä asuinrakennuksissa että eläinsuojissa. Nykyään pölkkysavesta on tehty lähinnä saunoja ja vapaa-ajanrakennuksia. Pölkkysaviseinät on perinteisesti suojattu rappaamalla, jolloin seinän rakennetta on vaikea erottaa muista muuratuista rakenteista. Nykyään kaunis pölkkysavipinta on rakennuksen ulkopuolella usein jätetty näkyville. Hyvä esimerkki on Urpolan kartanon savusauna: Viikinkisauna.

Lähteenä: Teuvo Ranki: Savirakennukset ja niiden korjaaminen, Vanhojen ja uusien savirakennusten puolesta.

Pölkkysavisauna

Urpolan kartanon pölkkysavisauna. (Kuva E. Heikkilä)